Секса е полезен за здравето!


Това не е новина – все пак след секс човек се чувства толкова добре, че това няма как да не е здравословно. Но ползите от секса за здравето са и много по-директни и конкретни. Излиза, че редовните креватни занимания са една чудесна профилактика!

Първата очевидна полза от секса е подобряването на емоционалното и душевното състояние. Обратно, липсата на секс може да доведе до безпокойство, стрес и дори до депресия.

Нещо повече, според 10-годишно проучване на университета Куинс в Белфаст, Ирландия, сексът и по-точно редовните оргазми дори увеличават продължителността на живота. Според учените причината е, че редовният секс намалява значително нивото на стреса, който от своя страна е пряко свързан с проявата на много заболявания.

Освен това сексът прави организма ни по-чувствителен, изостря сетивата ни, особено обонянието. След оргазъм се повишава нивото на хормона пролактин в организма, което кара стволовите клетки на мозъка да формират нови неврони в частта, отговорна за обонянието. (Наскоро учените приеха, че е възможно в организма на възрастния човек да се генерират нервни клетки – нещо, което дълго време се смяташе за невъзможно; оказа се, че невроните в организма не са непроменлив брой и е възможно формирането на нови, някои от които бързо умират, но други – не.) Резултатът от упражнението е, че ставаме много чувствителни на миризми и започваме да душим по-добре.

ДвойкаБолкоуспокояващите свойства на секса също са добре известни. Точно преди оргазъм нивото на окситоцин в организма се увеличава пет пъти, което пък води до производство на ендорфини, които облекчават болката – както леката, така и по-силната. Затова, ако тя ти каже „Имам главоболие”, това е по-скоро причина да правите секс, отколкото да се откажете от него.

Някои учени посочват ползата от секса като упражнение за сърцето и същевременно начин за изразходване на енергия и оттам – за поддържане на фигурата. Един средностатистически сексуален акт изразходва 200 калории – колкото 15-минутно тичане на пътечката във фитнеса. Само че е по-приятно.

Сексът подобрява и кръвообращението чрез дълбокото дишане и ускорения сърдечен ритъм; което е особено добре за мозъка. Също така, хората, които правят секс 1-2 пъти седмично, имат 30% повече от антитялото имуноглобулин А от тези, които правят секс по-рядко. А това антитяло подобрява имунната защита на организма, заради което учените смятат, че редовният секс е добра профилактика на настинки, грип и т.н.

Известно е, че след оргазъм ни се спи. Тук се крие още една здравословна характеристика на секса – той подобрява съня. След оргазъм тялото е отпуснато, уморено и спокойно, затова и сънят е по-дълбок и спокоен. Иначе казано, ако ти предстои тежък ден, най-доброто средство да си спокоен и наспан е една вълнуваща вечер!

Фактите са си факти! За това не остава друго да се придържаме към тях и да прилагаме по-честото му практикуване :) Хував уикенд ти желая ;)